“ACI”, “ARZULAR”, “KIZ ÇOCUĞU”, “ANADOLU”, “SORU”, “BENLİK”, “ÇOCUKLUK” VE “ÇAPKIN” GİBİ SIFATLAR, KADIN KAVRAMIYLA ÖZDEŞLEŞTİRİLEREK BAŞLIKLARDA KULLANILMIŞ VE TASARIMLARIN TEMASINI OLUŞTURMUŞTUR.
TASARIM SÜRECİ
Grafik Tasarımcı
Duygu Ayvalı
Sezen Aksu, şarkılarında farklı kadın karakterleri işleyerek, ötekileştirici tanımlamalar olmaksızın, bütün ruh hallerinden ve farklı karakterlerden kadınları şarkılarına konu etmesiyle güçlü kadının temsil edilmesi açısından büyük öneme sahiptir.
Proje kapsamında, Sezen Aksu’nun temsil ettiği değerler doğrultusunda şarkılar incelenerek bir seçki yapılmış ve yeniden derlenerek sekiz ana başlık altında toplanmıştır. Bu başlıklar, yeniden derlenen albümde işlenen kadın karakterlerin özelliklerinden yola çıkılarak belirlenmiştir.
“Acı”, “arzular”, “kız çocuğu”, “anadolu”, “soru”, “benlik”, “çocukluk” ve “çapkın” gibi sıfatlar, kadın kavramıyla özdeşleştirilerek başlıklarda kullanılmış ve tasarımların temasını oluşturmuştur.
Seni Yerler
“Çapkın Kadın” başlığı altında toplanan “Seni Yerler” albümünde ise, bir büstün dudak kenarında kondurulan öpücük izi konuyu anlatabilecek en yalın yol olarak seçilmiştir. Albümün iç kısmında, albüme ismini veren “Seni Yerler” şarkısına ithafen, parmaklarının arasındaki erkek figürünü ağzına götüren bir kadın tasviri kullanılmıştır. Ayrıca, “Adem Olan Anlar” şarkısına ithafen kullanılan yasak meyve sembolü, bir elma ağacı olarak, kadın figürüne eşlik etmektedir.
Kendi Kendime
“Benlik ve Kadın” başlıklı albümde, kadının benlik arayışını ve kendiyle hesaplaşmasını temsil etmek adına, kendimizi gördüğümüz tek yer olan ayna, nesne olarak tasarımda kullanılmıştır. Aynanın kırık parçalardan oluşması, yüzeye yansıyan gülüşün birden fazla görünmesini sağlayarak kadının benliğiyle ilgili yaşadığı tezatlıkları simgelemiştir. Kırık aynanın gülümsemeyi birden fazla göstererek kadının benliğiyle ilgili yaşadığı tezatlıkları simgelemesi fikri, albümün iç kısmında da kullanılmıştır.
Kardelen
Kadın teması adı altında toplanan başlıklardan bir diğeri ise “Kız Çocuğu ve Kadın” başlığıdır. Çocuk gelin sorunu ve kız çocuklarının eğitim mücadelesi gibi önemli konulara değinmektedir. Bu albümün görsel tasarımında, Anadolu’daki kız çocuklarına ait olan “bez bebek” nesnesi tercih edilmiştir. Bez bebek, duvak takılarak, ağzı kapatılarak ve boyun kısmından bir parça elyaf çıkarılarak, normal bir bez bebekten farklı hale getirilmiştir. Bu değişikliklerle, durumun vahameti ve kız çocuklarının yaşadığı zorluklar vurgulanmıştır.
Işık Doğudan Yükselir
“Anadolu ve Kadın” başlığı altında yapılan tasarımda, “Işık Doğudan Yükselir” albümü esin kaynağı olarak kullanılmıştır. Albüm isminden esinlenerek, Anadolu kadınlarının her işe güç yetirebilme yeteneği bir mendil üzerine işlenen güneş sembolüyle betimlenmiştir. Güneş sembolü, hem doğanın uyanışını hem de Anadolu kadınının bitmek tükenmek bilmeyen umudunu simgelemektedir. Arka plan renkleri, manzara ve koyun siluetleriyle Anadolu’ya özgü bir mekan oluşturulmuştur. Renkler, gün doğuşunun tonlarından seçilerek tasarıma yansıtılmıştır.
Herkes Yaralı
“Acı ve Kadın” teması altında, ağlamanın özel ve kişisel bir eylem olduğu düşünülerek, kadınların bu duygusal anları yataklarında yaşadığı düşünülmüştür. Bu bağlamda, yastık albüm kapağında kullanılan nesne olarak seçilmiştir. Yastığa bulaşan makyaj, yaşanan acının somut bir göstergesi olarak tasvir edilmiştir. Arka plan olarak kapalı hava koşullarına ait bir dış mekan görseli ve uyumlu renkler kullanılmıştır. Tasarım stratejisi, ön kapaktan arka kapağa taşınmış ve sanatçı ile albüm adı köşede, görselle uyumlu şekilde yerleştirilmiştir.
Pardon
“Sorgu ve Kadın” başlığı altında toplanan “Pardon” albümünde, tasarım nesnesi olarak bir telefon ahizesi seçilmiştir. Albümdeki şarkılarda kadın devamlı sorular sormaktadır. Sorulan sorulara bir cevap gelmeyeceğini vurgulamak amacıyla, telefonun konuşma ve duyma kısımlarının yerleri değiştirilmiştir. Bu değişiklikle, iletişim kopukluğu ve cevapsızlığın sembolik bir şekilde ifade edilmesi amaçlanmıştır.
Geri Dön
“Arzular va Kadın” temalı albüm kapağı tasarımında uçma eylemini gerçekleştirmesinin mümkün olmadığını anladığımız bir kuş kanadı kullanılmıştır. Bu kanat arzularını bastıran kadını, uçmak istemesine rağmen kanatlarını kesmesini anlatarak simgelemiştir.
Bir Çocuk Sevdim
“Çocukluk ve Kadın” başlıklı albümde ise, çocukluğu temsil etmesi için balon, kadınları temsil etmesi için ise çiçek demeti seçilmiştir. Bu iki nesne birleştirerek balondan bir çiçek demeti oluşmuş ve tasarım nesnesi olarak kullanılmıştır.
Kutu Tasarımı
Kadın temasıyla toplanan bütün albümler için bir kutu tasarımı da yapılmıştır. Tasarlanan kutuda Sezen Aksu’nun mahlası olan “Minik Serçe”den yola çıkılarak, bir serçe yuvası kullanılmıştır. Serçe yuvasında, kutunun içindeki sekiz albümü simgeleyen sekiz yumurtaya da yer verilmiştir.